ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Login Here! If you are not a member you can register here too.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Login Here! If you are not a member you can register here too.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Όλοι μέσα, τα πάντα όλα είναι εδώ. Μη ψάχνετε άλλο, είστε στο σωστό μέρος, εδώ μιλάμε για τα πάντα όλα. Υπάρχει ότι σας αρέσει

Σε λίγο κι άλλα emoticons.
Καλή Διαμονή στο φόρουμ

4 απαντήσεις

    Το Κύτταρο

    b1LLzZ
    b1LLzZ
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 183
    Reputation : 5
    Registration date : 13/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Kavala, Greece

    Το Κύτταρο Empty Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  b1LLzZ Πεμ Απρ 30, 2009 8:24 pm

    Ορισμός

    Κατά την Βιολογία, κύτταρο ονομάζεται η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Έτσι, ως κύτταρο νοείται το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, που αποτελείται από μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων, που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το κύτταρο διαθέτει μορφολογική, φυσική και χημική οργάνωση και την ικανότητα της αφομοίωσης, της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής. Είναι μια μονάδα της ζωής ανεξάρτητη ως προς την αυτορρύθμιση και την προσαρμοστικότητά του σε σχέση με το περιβάλλον. Εκ του υφιστάμενου αριθμού αυτών οι οργανισμοί διακρίνονται σε μονοκύτταρους και πολυκύτταρους. Ο χώρος εντός του οποίου βιώνουν τα κύτταρα των πολυκυττάρων οργανισμών ονομάζεται μεσοκυττάριο υγρό.
    Μεγάλες ομάδες ομοειδών κυττάρων, κατά σύσταση και ορισμένη φυσιολογική λειτουργία, χαρακτηρίζονται ιστοί, (π.χ. μυϊκός ιστός), οι οποίοι και αποτελούν την μονάδα δεύτερης τάξης στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά τα κύτταρα.


    Μέγεθος

    Τα κύτταρα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών και διαστάσεων, αντιπροσωπευτικών της ικανότητάς τους για εξελικτική προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα και της διαφοροποίησής τους. Η διάμετρός τους ποικίλει από δέκατα του μm (μικρόμετρα ή χιλιοστά του χιλιοστομέτρου), (βακτήρια), έως μερικά εκατοστόμετρα (θαλάσσια φύκη, αυγά πτηνών).
    Τα ανθρώπινα κύτταρα είναι της τάξης των 5 χιλιοστών του χιλιοστομέτρου μέχρι 1,5 χιλιοστόμετρο. Υπολογίζεται ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από εκατό χιλιάδες δισεκατομύρια κύτταρα.

    Το κύτταρο είναι ορατό και μπορεί να μελετηθεί μόνο με μικροσκόπιο και πάντα εφόσον δεχθεί μια ειδική προετοιμασία.
    Γενικά τα κύτταρα προκειμένου να διατηρούν τη λειτουργικότητά τους υποχρεώνονται ν΄ ανταλλάσσουν συνεχώς ουσίες προς το περιβάλλον τους. Η αμφίδρομη αυτή ανταλλαγή (εισαγωγή χρήσιμων ουσιών και αποβολή αχρήστων) γίνεται μέσω της πλασματικής μεμβράνης που αποτελεί και το όριο μεταξύ της έμβιας και της άβιας ύλης.
    Συνεπώς: όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια της πλασματικής μεμβράνης τόσο μεγαλύτερη και η δυνατότητα της ανταλλαγής.

    Εκτός όμως της ανταλλαγής ουσιών που καλύπτει κυρίως τις μεταβολικές ανάγκες παρατηρείται και ανταλλαγή ουσιών-μηνυμάτων με τα οποία και επικοινωνεί το κύτταρο με το περιβάλον του και "αντιλαμβάνεται" τις διάφορες μεταβολές. Με βάση τις πληροφορίες των μηνυμάτων αυτών και υπό τον έλεγχο του γενετικού υλικού το κύτταρο εναρμονίζει και τις λειτουργίες των επιμέρους τμημάτων του. Αυτή η μεταβίβαση ομως των μηνυμάτων θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν το κύτταρο έχει σχτικά μικρό όγκο.

    Έτσι λοιπόν δικαιολογείται ο μικρός όγκος των κυττάρων με τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια (αντίστοιχη του όγκου) προκειμένου να ικανοποιούνται ταυτόχρονα και οι δύο απαραίτητες για την επιβίωσή του κυττάρου προϋποθέσεις που είναι οι:

    Μεγάλη επιφάνεια γι΄ ανταλλαγές ουσιών και υποδοχής μηνυμάτων, και
    Μικρός όγκο για την έγκαιρη μεταβίβαση των μηνυμάτων στο ενδοκυτταρικό περιβάλλον.

    Μορφολογία


    Ως οργανισμός, το κύτταρο διαθέτει την ικανότητα να ζει ακόμη και χωρίς την ύπαρξη άλλων κυττάρων. Η ιδιότητα αυτή προϋποθέτει της ύπαρξης μιας μεταβολικής μηχανής που μπορεί να αντλήσει ενέργεια από το περιβάλλον και να τη χρησιμοποιήσει σε ουσιώδεις βιοχημικές διεργασίες, που περιλαμβάνουν την κίνηση ουσιών, την εκλεκτική μεταφορά μορίων μέσα και έξω από το κύτταρο και την ικανότητα αλλαγής και διαμόρφωσής τους, δηλαδή της προσαρμογής τους στις περιβάλλουσες φυσικές και χημικές συνθήκες. Εκτός από τη μεταβολική μηχανή του το κύτταρο διαθέτει ομάδες γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση ουσιών και μια διακριτή δομή την κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη που τα απομονώνει από το εξωτερικό περιβάλλον.


    Είδη κυττάρων

    Τα κύτταρα διακρίνονται σε προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά, ανάλογα με το αν διαθέτουν σχηματισμένο πυρήνα (ευκαρυωτικά) ή όχι (προκαρυωτικά). Σε αυτή την ταξινόμηση εξαίρεση αποτελούν οι ιοί, και οι φάγοι, μια ιδιαίτερη κατηγορία «οργανισμών» με δυνατότητα παρέμβασης στις κυτταρικές λειτουργίες. Άλλη ιδιόμορφη κατηγορία ύλης είναι τα μυκοπλάσματα (PPLO), μια ενδιάμεση μορφή ζωής ανάμεσα στους ιούς και τα βακτήρια. Μία ακόμη κατηγορία είναι τα απλοειδή και τα διπλοειδή κύτταρα που διακρίνονται σύμφωνα με τον αριθμό χρωμοσωμάτων που υπάρχουν στον πυρήνα: Τα απλοειδή φέρουν περιττό αριθμό χρωμοσωμάτων, τα διπλοειδή άρτιο.

    Όλα τα κύτταρα παρουσιάζουν τρισδιάστατες δομές που σφύζουν από δραστηριότητα και που λειτουργικά παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές. Κοινές λειτουργίες όλων των ευκαρυωτικών κυττάρων είναι η μεταφορά ουσιών στο εσωτερικό τους, η αλλαγή θέσης των κυτταρικών δομών, όταν αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και οι πολύπλοκες βιοχημικές διεργασίες. Υφίστανται, όμως, και λειτουργίες που δεν είναι κοινές, όπως η κίνηση, η αλλαγή σχήματος κτλ., με συνέπεια τα κύτταρα να διακρίνονται σε μεγάλο αριθμό ειδών με ιδιαίτερη χαρακτηριστική μορφή.
    Στον άνθρωπο, για παράδειγμα, εντοπίζονται περί τα 200 διαφορετικά είδη κυττάρων, με καθένα είδος να παρουσιάζει χαρακτηριστική μορφή και λειτουργία. Άλλα, π.χ., είναι επιμήκη με δυνατότητα συστολής, (μυϊκά κύτταρα), άλλα έχουν προεκτάσεις για μεταβιβάσεις μηνυμάτων, (νευρικά κύτταρα), άλλα είναι πλατειά με καλυπτήριο ρόλο (επιθηλιακά κύτταρα) κτλ.

    Προκειμένου, έτσι, σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των κυττάρων, να ξεπεραστεί η αδυναμία της περιγραφής ενός μόνο κυττάρου κατά σχήμα και λειτουργία, θεσπίστηκε το τυπικό κύτταρο, το οποίο στη πραγματικότητα είναι μεν ανύπαρκτο πλην όμως συγκεντρώνει όλα τα κοινά γνωρίσματα των κυττάρων. Έτσι σε όλα τα συγγράμματα περί κυττάρων γίνεται αναφορά πάντα στο "τυπικό ευκαρυωτικό κύτταρο" όπου και αναπτύσσονται και περιγράφονται οι κοινές δομές και λειτουργίες των κυττάρων.

    Δομικά στοιχεία
    ______________________________________________________________

    Χημική σύσταση

    Τα ζωντανά κύτταρα αποτελούνται από περιορισμένο αριθμό χημικών στοιχείων. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο Άνθρακας (C), το Υδρογόνο (H), το Οξυγόνο (Ο), το Άζωτο, ο Φωσφόρος (Ρ) και το Θείο (S), που αποτελούν και το 99% περίπου του βάρους του. Τα χημικά συστατικά του είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε ανόργανα (Νερό (H2O) + μεταλλικά ιόντα) και οργανικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
    Ένα ζωικό ή φυτικό κύτταρο αποτελείται κατά προσέγγιση (% κ.β.) από ωερό 75-85%, πρωτεΐνες 10-20%, λιπίδια 2-3%, υδατάνθρακες 1% και ανόργανα υλικά (οξέα, βάσεις, άλατα) 1%. Τα τελευταία, αν και βρίσκονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες διατηρώντας σταθερό το pH.

    Κυτταρικά οργανίδια

    Σε ένα τυπικό, ευκαρυωτικό κύτταρο παρατηρούνται τα εξής διαφοροποιημένα τμήματα, τα οποία επονομάζονται κυτταρικά οργανίδια:

    Κυτταρική μεμβράνη

    Ενδοπλασματικό δίκτυο, το οποίο διακρίνεται σε αδρό και λείο
    Πυρήνας
    Πυρηνίσκος
    Σωμάτιο Golgi
    Μικροϊνίδια και μικροσωληνίσκοι, τα οποία αποτελούν τον Κυτταρικό σκελετό
    Ριβόσωμα
    Κυστίδιο
    Μιτοχόνδρια
    Κενοτόπιο
    Λυσόσωμα
    Κεντροσωμάτιο (μόνο σε ζωικά κύτταρα)
    Πλαστίδια (μόνο σε φυτικά κύτταρα)

    Ιστορία

    Πρώτος ο Βρετανός Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke) το 1665 παρατηρώντας με το μικροσκόπιό του λεπτές τομές φελλού διέκρινε κάποιους χώρους που του θύμιζαν κελιά μοναστηριών τους οποίους και ονόμασε (εκ της λατινικής) cellulae (= κελιά). Από τη λέξη αυτή προήλθε ο αγγλικός διεθνής σήμερα όρος cell (σελ = κύτταρο). Σήμερα, όμως, είναι γνωστό πως εκείνα που παρατηρούσε ο Χουκ δεν ήταν ζωντανά κύτταρα αλλά τα υπολείματά τους, τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων, τα οποία παραμένουν ακόμα και όταν τα κύτταρα νεκρωθούν.

    Σταδιακά, και καθώς το μικροσκόπιο βελτιωνόταν, άρχισαν να παρατηρούνται και τα επιμέρους κυτταρικά οργανίδια. Στην παρατήρηση αυτή βοήθησε σημαντικά η χρήση διαφόρων χρωστικών ουσιών, οι οποίες χρωματίζουν κάθε οργανίδιο επιλεκτικά, αφήνοντας τα υπόλοιπα ανεπηρέαστα. Σημαντική ώθηση στην κυτταρική παρατήρηση έδωσε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, καθώς όχι μόνον βελτίωσε σημαντικά την μεγέθυνση, αλλά έκανε δυνατή και την τρισδιάστατη παρατήρηση του κυττάρου (μικροσκόπιο σαρώσεως).


    Δείτε επίσης
    Κυτταρική θεωρία

    Βιβλιογραφία
    Θωμόπουλος, Γ. Ν., Βιολογία Κυττάρου, University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 1990)
    Μαργαρίτης, Λ.Χ., Κυτταρική Βιολογία, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, (Αθήνα 1989)

    Δικτυακοί τόποι
    Biology Project
    dead ghost
    dead ghost
    n00b Poster
    n00b Poster


    Αριθμός μηνυμάτων : 37
    Reputation : 0
    Registration date : 25/03/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Πλανητης Γη, Ευρωπη, Ελλαδα, Μακεδονια, Καβαλα, Σπιτι μου ε>

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  dead ghost Παρ Μάης 01, 2009 3:37 am

    αμα το διαβασω εγω αυτο... Laughing
    b1LLzZ
    b1LLzZ
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 183
    Reputation : 5
    Registration date : 13/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Kavala, Greece

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  b1LLzZ Παρ Μάης 01, 2009 2:53 pm

    Ίσως το διαβάσει κάποιος άλλος Razz
    dead ghost
    dead ghost
    n00b Poster
    n00b Poster


    Αριθμός μηνυμάτων : 37
    Reputation : 0
    Registration date : 25/03/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Πλανητης Γη, Ευρωπη, Ελλαδα, Μακεδονια, Καβαλα, Σπιτι μου ε>

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  dead ghost Δευ Μάης 04, 2009 1:52 am

    να σαι σιγουρος! Cool
    b1LLzZ
    b1LLzZ
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 183
    Reputation : 5
    Registration date : 13/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Kavala, Greece

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  b1LLzZ Δευ Μάης 04, 2009 2:03 am

    Υπαρχουν ανθρωποι που μπορεί να ενδιαφέρονται
    Βλεπε εμενα παραδειγμα Sleep albino
    dead ghost
    dead ghost
    n00b Poster
    n00b Poster


    Αριθμός μηνυμάτων : 37
    Reputation : 0
    Registration date : 25/03/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Πλανητης Γη, Ευρωπη, Ελλαδα, Μακεδονια, Καβαλα, Σπιτι μου ε>

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  dead ghost Δευ Μάης 04, 2009 2:05 am

    σιγα πολυμαθη θα παθεις τιποταVery Happy
    b1LLzZ
    b1LLzZ
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 183
    Reputation : 5
    Registration date : 13/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Kavala, Greece

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  b1LLzZ Δευ Μάης 04, 2009 2:25 am

    γτ νομίζεις το χω διαβάσει? alien
    dead ghost
    dead ghost
    n00b Poster
    n00b Poster


    Αριθμός μηνυμάτων : 37
    Reputation : 0
    Registration date : 25/03/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Πλανητης Γη, Ευρωπη, Ελλαδα, Μακεδονια, Καβαλα, Σπιτι μου ε>

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  dead ghost Δευ Μάης 04, 2009 2:42 am

    rabbit
    ImortalHacker
    ImortalHacker
    Fanatic Gamer
    Fanatic Gamer


    Αριθμός μηνυμάτων : 26
    Reputation : 3
    Registration date : 18/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Καβάλα

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  ImortalHacker Δευ Μάης 04, 2009 3:22 am

    γιατι ρε σισ αν μην το διαβάσετε, εγω το δίαβασα όλο και άμα δεν πρόσεχες στην βιολογία της πρώτης γυμνασίου, τότε μπορείς να μάθεις αρκετά πράμματα.
    b1LLzZ
    b1LLzZ
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 183
    Reputation : 5
    Registration date : 13/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Kavala, Greece

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  b1LLzZ Δευ Μάης 04, 2009 8:33 pm

    Σε λίγο έρχονται κι άλλα...
    Bills
    Bills
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 140
    Reputation : 2
    Registration date : 14/02/2009
    Ηλικία : 28
    Τόπος : Thess/niki

    Το Κύτταρο Empty Απ: Το Κύτταρο

    Δημοσίευση  Bills Τρι Ιουλ 07, 2009 3:11 am

    Σκέψου πόσα λεπτά θα χαραμίσεις απο την ζωή σου για να διαβάσεις αυτή την μαλακία στην οποία δεν θα δώσεις ούτε καν σημασία

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Μάης 10, 2024 1:02 am